مطالعه ی خوب و اثربخش

مطالعه ی خوب و اثربخش

زینب مرد خدا

سفیرفرهنگی مدارس ایرانی خارج از کشور امور بین الملل
رتبه 125کنکور سراسری
رتبه اول کشوری مسابقات مهارت های معلمی
کارشناسی ارشد مشاوره از دانشگاه فردوسی مشهد

مطالعه را می‌توان یکی از مفیدترین فعالیت‌های روزانه هر فرد که تأثیر زیادی بر تفکرات و کیفیت زندگی او دارد، قلمداد کرد. یکی از اهداف اصلی افراد از مطالعه رشد فکری و شخصیتی و همچنین ایجاد تغییرات مثبت در زندگی‌شان است. به این دلیل و به‌منظور بهره‌برداری حداکثری از مطالعات روزانه، لازم است تلاش کنیم تا حد امکان مطالعاتمان اثربخش بوده و از زمان‌هایی که به مطالعه اختصاص می‌دهیم، بیشترین بهره را ببریم. 

محیط مطالعه

محیط مطالعه از مهم‌ترین و تأثیرگذارترین عوامل در کیفیت مطالعه است. به این دلیل لازم است توجه خاصی به این موضوع داشته و سعی کنید که بهترین شرایط محیطی را برای مطالعه مهیا کنید.

ازجمله موارد مهم در انتخاب محیط مطالعه، سکوت و آرامش آن محیط و خالی بودن آن از هرگونه عامل حواس‌پرتی می‌باشد. همچنین بهتر است که در محیط مطالعه تلویزیون، کامپیوتر و لپ‌تاپ در حالت روشن وجود نداشته باشد.

محل مطالعه ثابت و مشخص می‌تواند بر تمرکز بهتر و مطالعه اثربخش‌تر تأثیر مثبت بگذارد. برای همین تا حد امکان محل ثابتی را برای مطالعات روزانه انتخاب کنید.

مهیاکردن شرایط

بهتر است قبل از شروع مطالعه، هر آنچه را که امکان دارد حین مطالعه لازم داشته باشید، آماده کرده و در دسترس قرار دهید و همه کارهای مهم و فوری خود را از قبل به انجام برسانید. برای مثال مداد، دفترچه یادداشت، چایی/قهوه و … را آماده کرده و تمام تماس‌های فوری، چک کردن ایمیل و کنترل پیام‌ها را پیش از شروع انجام دهید.

با انجام این کارها عملاً عوامل پرت‌کننده حواس و مزاحمت‌ها را به حداقل خواهید رساند.

توصیه می‌شود قبل از مطالعه گوشی خودتان را خاموش کرده و یا درصورتی‌که منتظر تماس کسی هستید و یا لازم است که در دسترس باشید، اینترنت آن را قطع کرده و در حالت آفلاین قرار دهید.

مطالعه فعال

بعد از مهیاکردن شرایط لازم برای مطالعه، می‌توانید مطالعه‌تان را شروع کنید. برای مطالعه اثربخش لازم است در هنگام مطالعه منفعل نبوده و با علامت زدن نکات مهم و یادداشت‌برداری، نقشی فعال داشته باشید.

روش پیشنهادی برای علامت زدن متن موردمطالعه

برای علامت زدن بهتر متن موردمطالعه و مفید بودن این کار پیشنهاد می‌کنم بسته به محتوای موردنظرتان از علامت‌های خاصی استفاده کنید. به‌عنوان‌مثال:

* از علامت ستاره برای مشخص کردن مطالبی که تصمیم دارید بعداً آن‌ها را عملی کنید، استفاده نمایید.

# از Number Sign برای مشخص کردن مطالبی که باعث یادآوری نکته‌ای خاص برای شما می‌شود استفاده کنید.

” ” کوتیشن مارک یا گیومه را برای نشان کردن نقل‌قول مفید یا مهم استفاده کنید.

I از حرف I برای مشخص کردن جمله یا بندی استفاده کنید که باعث می‌شود ایده خاصی به ذهنتان برسد.

این علامت‌ها بسته به سلیقه و کاربردهای شما می‌توانند متفاوت باشند.

توصیه می‌شود علاوه بر مشخص کردن با علامت‌های تعیین‌شده، با استفاده از مارکر همه مطالب مهم را های‌لایت کرده و یا با خط کشیدن با مداد آن‌ها را مشخص کنید.

همچنین بهتر است معنی و مفهوم هر علامت/نشان در ابتدای کتاب شرح داده شود.

در صورت مطالعه فایل PDF یا مطالعه از طریق کتاب‌خوان می‌توانید به‌جای استفاده از علامت‌ها از رنگ‌های مختلف های‌لایت استفاده کنید.

استفاده از این روش باعث خواهد شد، مرور مجدد کتاب برایتان خیلی آسان و اثربخش شده و مطالب موردنظرتان را به‌راحتی در متن کتاب پیدا کنید.

دیدگاه کاربران
ارسال دیدگاه